Sokoban történelem

Bejegyezte: Horváth Gyula 2011. december 18.



A múltkori kocka tologató játék után következzék a tologatós játékok királya, egy igazi klasszikus, a Sokoban. A játék maga nagyon egyszerű, az egyszeri raktárosnak kell egy raktárban a ládákat a megadott helyekre rakni. Igen ám, de ez nem egy mai logisztikai igényeknek megfelelő, korszerű raktár, hanem egy több helyiségből álló, válaszfalakkal tagolt, régi dohos pince. A ládák meg jó nagyok, emberünk csak tolni tudja őket, és egyszerre csak egyet. Nos ebből az alaphelyzetből rafinált pályákat kigondolva minden idők egyik legjobb logikai játéka lett.

A játékot 1982-ben a Thinking Rabbit cégnek írta Hiroyuki Imabayashi, egy általunk ismeretlen FM-7 típusú masinára. Az első játéknak 20 pályája volt, pár évvel későbbi folytatásának már ötven, majd meglódult a játékot kedvelők agya és nemsokára több száz pályán lehetett a ládákat taszigálni.

Az egész világon ismertté a Spectrum Holobyte tette a játékot, amikor 1988-ban megjelentette a játékot Commodore 64-re, IBM-PC-re és Apple II-re. Ez az, aminek az elején egy modern irodaházba megy be a raktáros, és a lifttel közlekedik az 50, egyre nehezebb feladatot tartalmazó szint között.

Azóta számtalan átirata született, az immár klasszikus 50 pályával, és rengeteg újjal. Már a Spectrum Holobyte programja esetében is lehetett új pályákat szerkeszteni, bár a pályaszerkesztő helyett egy txt editorral könnyebb volt dolgozni. (Be kell vallanom, én is írtam egy becsapós pályát a gyerekeimnek.) Sokan saját programot is írtak hozzá, így a neten online játszhatóan is rengeteg Sokoban van, és még annál is több letölthető program. Itt a 8boxon egy nagyon szép Sokobannal lehet játszani, csak sajnos a pályákat átlépni nem lehet, de egyébként kitűnő darab.

Akinek a 30 pálya kevés, töltse le Robert Vasicek Winsoko programját, a több mint 500 pályával el tudja magát foglalni egy darabig. És továbbra is adott a lehetőség az eddigieknél még jobb, még ravaszabb, még nehezebb pályákat készíteni. Az igazán gyönyörűek azok a pályák, ahol csak pár láda van, mégis jó sokáig (olykor napokig) lehet töprengeni a megoldáson.

Megjegyzések (0)

Megjegyzés küldése

Népszerűek