Ötletelni, bemutatni gondolattérképpel

Bejegyezte: Horváth Gyula 2011. június 18.

Komolyabb folyamatok tervezéséhez, áttekintéséhez folyamatábra rajzoló programok kellenek. Ezek ötletek bemutatására, rövid vázlatok készítésére is alkalmasak, de azért ez ágyúval verébre. Meg aztán, ha nem használunk ilyen programot, akkor egy vázlatért vagy egy rövid prezentációért nem érdemes, se regisztrálni, se megtanulni a használatukat (bár ez utóbbi csak pár perc). A gondolattérkép programok is kiválóan alkalmasak akár vázlat készítéshez, akár prezentációkhoz. Ezeknél is fontos az ötletes, egyszerű kezelés és persze a jól kinéző végeredmény is. Ebben a műfajban is a weben találjuk a legjobb programokat. Két gyöngyszemet mutatok be, amihez regisztrálni sem kell, csak fellépünk az oldalukra és már dolgozhatunk is:

Text 2 Mind Map

Text2MindMap gondolattérkép
Teljesen egyedi darab, nem a rajzolunk vele, hanem egy tabokkal szintekre osztott szöveget jelenítünk meg vele, egyetlen kattintással. Az eredményt színezhetjük, de az elrendezést a program végzi, abba nem enged nekünk beleszólást. Menteni jpg formátumban lehet. Aki nem szeret grafikus programokkal vacakolni, de mégis akar egy jól kinéző ábrát kreálni, annak tökéletes a Text 2 Mind Map.

bubbl.us
bubbl.us gondolattérkép
Tudásban is komolyabb, kinézetre is csinosabb eredményt ad a bubbl.us, de még itt sem kell regisztrálnunk és belépnünk a rajzoláshoz, csak akkor, ha további munkához el akarjuk menteni a rajzunkat. Sima képként, jpg vagy png formátumban, exportálhatunk belépés nélkül is. Itt már látványosabb lehetőségeink is vannak, például egy prezentáció eseten a gráf ágainak nyitása, zárása, és az egész gráfot is kedvünk szerint átrendezhetjük. Ezekkel a dinamikus lehetőségekkel már nagyon szépen felépíthető egy prezentáció.

Ötleteléshez, amikor az elemek közti kapcsolat még változik, szintén remek lehetőséget ad mind a két program, a Text 2 Mind Map a szöveges vázlat átrendezésével, a bubbl.us pedig a buborékok egymásra húzásával.

Megjegyzések (1)

  1. Nagyon sokszor komoly segítséget nyújtottak ezek a szoftverek tervezésnél. Bár én desktop programot használtam.

    FreeMind, Compendium

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Mind_Mapping_software

     

Megjegyzés küldése

Népszerűek