Kell hozzá személyenként fél csontozott kacsa- vagy libamell (egy darab ugye valójában a mell fele). Csakis fiatal kacsa vagy liba melle a jó, a nyugdíjas gúnáré biztos nem. Kell még 4 főre egy kanadai sütőtök (az a bunkó alakú, ami narancssárga és hosszúkás és az egyik vége egy gömb), fejenként 5-20 dkg vargánya és 10 dkg lágy krémszerű kecskesajt. Kell még fejenként 1 nagy fej hagyma, só, frissen törött tarka bors, zsálya, rozmaring és olívaolaj.
A mellről lehántott bőrös hájat megpirítjuk, a zsír nagyobb részét leöntjük. A maradékon a tepertővel együtt hagymát pirítunk, majd kettéosztjuk. Az egyik felén sütőtök kockákat pirítunk néhány percig, majd sózzuk, borsozzuk, zsályával és rozmaringgal fűszerezzük és fedő alatt puhára pároljuk. A másik felén vargánya gombát pirítunk, picit sózzuk (a kecskesajt sósságától függően) és borsozzuk, majd a végén lágy kecskesajtot morzsolunk bele és átkeverjük, amíg a sajt elolvad.
A háj nélküli melleket legalább egy órát olívaolajjal, kevés sóval (csak egy fél órával a sütés előtt sózzuk) és borssal pácoljuk. Utána roséra sütjük (azaz, hogy rózsaszín maradjon a közepe). A maradék zsírból egy kevésen nagyon erős tűzön 2-2 percig pirítjuk mindkét oldalát, majd a mell méretétől függően, úgy 15 percre 150 fokos sütőbe rakjuk. Az állapotát a bélszínhez hasonlóan úgy ellenőrizhetjük, hogy fakanállal megnyomjuk. Akkor jó, ha már csak picit rugalmas. Kivesszük és tálalás előtt 10 percig pihentetjük (fontos!), majd szeleteljük vagy ferdén kettévágjuk. Ha ügyesek vagyunk, akkor a köretek is pont ekkorra készülnek el. Tálaláskor a tököt kevés tökmagolajjal locsoljuk meg és tökmagot szórunk rá.
Megjegyzések (0)