Márton napi körtés kacsa

Bejegyezte: Sün 2010. november 14.


Hozzávalók: egy - akár kissé hízottabb - pecsenyekacsa (az igazán akkor finom, ha frissen vágták, még finomabb ha háznál nevelkedett), 4-5 fej hagyma, 3-4 fej fokhagyma, 5-6 körte (vilmoskörte), 2 dl vilmoskörte pálinka, só, bors, 1 nagy csokor (vagy 2-3 kávéskanál őrölt) zsálya.

Szükséges még egy kacsasütő, ami egy nagy, fedeles tepsi (lásd a képen) vagy üveg, vagy vékony fekete fém tetővel. Lényege, hogy benne a kacsa egyszerre párolódik és sül.

Elkészítés: Az egész kacsát belül sózzuk, borsozzuk. A belsejébe zsályát, kimagozott és félbe vágott körtéket, meghámozott hagymákat és félbevágott fokhagyma fejeket teszünk. Hátára fektetve (hogy a melle felül legyen) a tepsibe tesszük, a maradék hagymát, körtét fokhagymát mellé tesszük, a bőrét megsózzuk és vékonyan nem túl mélyen néhány helyen bevagdossuk. Aláöntjük a körtepálinkát, hozzáöntünk úgy fél liter vizet és lefedve 180 fokos sütőben 3-4 órát sütjük. Közben ellenőrizzük, hogy a párolólé nem fogyott-e el, ha kell utána töltünk. Mire a kacsa omlós puha lesz, addigra a bőrének ropogós pirosra kell sülni. A pirulás mértékétől függően menet közben emeljük vagy csökkentjük a sütő hőmérsékletét.

Negyedóra fedő nélküli pihentetés után szétbontjuk és hagymás törtkrumplival valamint párolt lilakáposztával tálaljuk.

Megjegyzések (2)

  1. Névtelen szerint:
  2. Az a "foghagyma ", az fokhagyma!!!

     
  3. Horváth Gyula szerint:
  4. Hát ez egy nagy igazság! Kösz, javítva.

     

Megjegyzés küldése

Népszerűek