Vörösiszap, pH-érték

Bejegyezte: mariposa 2010. október 11.

Amióta megtörtént a katasztrófa folyamatosan figyeljük az újságok beszámolóit arról, hogy folyik a mentés, hogyan küzdenek a mérgező anyaggal, hogy próbálják megerősíteni a tározót és megakadályozni az újabb vörösiszap folyást. Sajnos egyik magyar lapban sem találtunk olyan világos, mindenki számára érthető ábrát, magyarázatot a dologgal kapcsolatban, mint amilyen az El País című spanyol lapban jelent meg.
A térkép csak a legfontosabb neveket tartalmazza: a településekét, a folyókét, hol történt a baj, merre haladt az iszap és milyen messze van a Dunától. A műholdfelvételen ugyanez látható, külön kiemelve a tározót és a gátszakadás helyét. A fölötte levő néhány sorban megemlítik, hogy Ajkán történt és a Torna patakon keresztül beleömlött a Marcalba, a leginkább érintett két település, Kolontár és Devecser nevét, és hogy Boba településnél gátat építettek, hogy fékezzék a vörösiszap folyását, és ez 80 km-re van a Dunától.
Az alumíniumgyártást egy nagyon egyszerű, áttekinthető folyamatábrán magyarázza el, ahogy az összetört bauxithoz nátronlúgot (pH 14) adnak, amit aztán hevítenek, hogy kiváljon az alumínium-hidroxid (timföld), amiből a víz elpárolgása után lesz az alumínium, és a tartály alján visszamarad a vörösiszap (homok, víz, vas és nátronlúg), amit tározókban helyeznek el. Itt megadja a sérült tározó pontos méreteit, és hogy mennyi iszap ömlött ki belőle.
A harmadik ábra pedig megint csak nagyon világosan és érthetően magyarázza el a pH értékeket, a legsavasabbtól (pH 0) a leglúgosabbik (pH 14), amilyen a vörösiszap is volt. Az élethez a semleges pH értékek tartoznak, 4,5 és 9,5 között. A nagyon savasnál elpusztulnak a halak és a tengeri élőlények, a nagyon lúgos folyadék pedig égési sérüléseket okoz a bőrön. A savasnál példaként említi az elemeket és a citromot, a semlegesnél az emberi bőrt és a szódabikarbónát, a lúgosnál a tisztítószert, pl Hypo (pH 12) és a vörösiszapot. És a végén megemlít néhány Dunában illetve a partján élő állatot, úgymint kecsege, pelikán és hattyú.
Azt hiszem érdemes lenne nálunk is eltanulni ezt a fajta világos, érthető tájékoztatást, hogy a témában nem járatos emberek is értsék, miről szólnak a hírek.

Megjegyzések (0)

Megjegyzés küldése

Népszerűek