Blogger képgaléria

Bejegyezte: Horváth Gyula 2010. december 21.

A Blogger, vagy ha tetszik Blogspot egy nagyon jó blogmotor, egyre szebb sablonokkal. Nem annyira testre szabható ugyan, mint a Wordpress, de erre legtöbbször nincs is szükség. Képgalériára, a beillesztett képek megnézésére viszont igen, és ez a Blogger motornak egy gyenge pontja. A képre kattintáskor egyszerűen egy új, tök üres ablakban jeleníti meg a képet. Ha több kép van lapozni nem lehet, vissza kell lépni az eredeti oldalra és a másik képre kattintani. Ez manapság már nem egy elfogadható megoldás. A képnézegetés kvázi szabványát a Lightbox és követői teremtették meg, avval, hogy a lesötétített oldal fölött lapozhatóan jelenítik meg a képeket. Az alap Blogger megoldás - elrettentésül - a Játsszunk az asztalon posztban nézhető meg. Az elegáns pedig a Csudajó képkavalkád címűben.

Ha neked is a második megoldás tetszik jobban az alábbi módon telepítheted a blogodra (már, ha a Bloggeren van ugyebár).

  1. Töltsd le a Slimbox Bloggerhez igazított változatát: slimbox_4blogger.zip
    Érdemesebb a Slimbox 2-t használni, és azt letölteni, a további beállítás ugyanúgy történik.
  2. A zip fájlt bontsd ki és másold fel egy tárhelyre, ahonnan a blogod sablonja be tudja tölteni. Ha nincs saját tárhelyed akkor regisztrálj a Dropboxra és a public mappába töltsd föl.
  3. A Bloggeren a Tervezés / HTML-kód szerkesztése menüpontban tudod a blogod sablonját szerkeszteni. Keresd meg benne a </head> taget (majdnem a legvégén lesz) és szúrd be elé a következő három sort (ami itt hatnak látszik):
  4. <link href='http://tarhely/slimbox.css' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/> <script src='http://tarhely/mootools-release-1.11.js' type='text/javascript'/> <script src='http://tarhely/slimbox_4Blogger.js' type='text/javascript'/>
    A http://tarhely részt értelemszerűen helyettesítve annak a tárhelynek a címével, ahova a Slimboxot feltöltötted.
  5. Ezek után már csak a bejegyzések írásakor kell majd a képek beszúrása után a HTML kód szerkesztését választanod és a rel="lightbox-aaa" szöveget beszúrni a kép hivatkozás paraméterei közé. A képek hivatkozása elég ronda, de ne ijedj meg tőle, minden képnél lesz egy imageanchor="1" szöveg, ez elé elé szúrd be a rel="lightbox-aaa"-t, és hagyj köztük egy szóközt.
A Slimbox Bloggerhez igazítását Logan csinálta, az eredeti leírás a Logan's Blogon olvasható. Én csak egy z-index értéket állítottam be a css-ben, hogy a képek ne kerüljenek az oldalon lévő widgetek alá, mint például itt a 8box.me-n a Twitter doboz.

Ha nem akarsz a tárhelyre töltéssel bajlódni, akkor használhatod az én Dropboxos feltöltésemet is, de nem ígérem, hogy örökre elérhető lesz. Ekkor az első két pont átugorható, a harmadikban a http://tarhely helyére http://dl.dropbox.com/u/17169606/slimbox-t kell írni.

Megjegyzések (0)

Megjegyzés küldése

Népszerűek